Aikaisemmat näytelmät

Viulunsoittaja katolla (1996)

Viulunsoittaja katolla (1996)

Sovitus ja ohjaus: Olli Saaristo
Musiikin ohjaus: Outi Ollila
Musiikin sovitus: Kalevi Rothberg, Outi Ollila ja orkesteri
Kuoron ohjaus: Urpo Rantalankila
Tanssien ohjaus: Arto Tuominen
Lavastus: Risto Kivimaa ja työryhmä
Puvustus: Marjo Kallio
Äänisuunnittelu: Jussi Väntänen
Viulunsoittajan viulun tekijä: Risto Kivimaa

Teatteriohjaaja Olli Saaristo sai Paimion kesäteatterilaiset innostumaan uudesta aluevaltauksesta: musikaalista. Saaristo uskalsi ottaa Viulunsoittajan kesän ohjelmistoon, koska paimiolaissyntyisenä tiesi kunnan sisällä olevat musiikilliset voimavarat ja kunnianhimon.

Musikaalin väkimäärä – yli 40 Anatevkan kylän juutalaista sekä muutama venäläinen – oli hallittavaksi suurenpuoleinen. Koska yhteishenki ja keskinäinen ymmärrys vanhojen näyttelijöiden ja aloittelijoiden välillä toimi hyvin, urakasta selvittiin kiitettävästi. Viulunsoittaja katolla kertoo juutalaisen maitomies Tevjen perheen ja rutiköyhän puolanjuutalaisen Anatevkan kylän elämästä vuonna 1905, aikaan ennen vallankumousta, joka jo nosti päätään pieninä pesäkkeinä.

Laulut Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä, ovat tuttuja kaikille, mutta juutalainen elämäntapa vuosisadan vaihteessa ei. Siksi teatterilaiset tukeutuivat juutalaisen perimätiedon asiantuntijaan Jakob Seelaan, joka konsultoi ryhmää tarpeen vaatiessa. Jokainen otti oman vastuunsa roolistaan ja antautui juutalaisuuteen.

Ja kritiikki palkitsi: “On usein nähty, että suurikaan työ itsessään ei vielä takaa mitään. On myös koettu, että musikaalit ovat hörhöä sisältä, vaikka ulkoapäin kimaltelua on liiankin kanssa. Toisinaan musiikki liittyy tekstiin kovin pinnallisesti. Kun harrastajateatteri lähtee sitten taistelemaan ennakkoluuloja vastaan, ottaa ison riskin ja kantaa taakkansa sekä ulkoisesti, että varsinkin sisällöltään näin kantavasti kuin nyt Paimiossa nähdään ja kuullaan, juttu vaikuttaa miltei uskomattomalta. Itse asiassa Viulunsoittajassa on kaikki, mitä teatterilta voi odottaa, puhutaanpa sitten suurista elämyksistä, suurista tunteista, järjestä tai taiteen mahdollisuuksista antaa yleisölle elämää suurempia kokemuksia.”

Viulunsoittaja katolla keräsi kaikkien aikojen yleisöennätyksen: kuuttatoista esitystä seurasi runsaat 5500 katsojaa.

Maitomies Tevje perheineen
Maitomies Tevje perheineen
Tevje, maitokuski
Tevje, maitokuski (Markku Kotamäki)
Golde
Hänen vaimonsa Golde (Sari Kuusela)
Tzeitel, vanhin tytär
Tzeitel, vanhin tytär (Meri Kuusela)
Jente, puhemies
Puhemies Jente (Hanna Suomi)
Räätäli Motel Kamzoil vastavihityn vaimonsa Tzeitelin kanssa
Räätäli Motel Kamzoil (Toni Mikkola) vastavihityn vaimonsa Tzeitelin kanssa (Meri Kuusela)
Orkesteri
Musikaalin orkesteri:
Rauno Berg, Timo Lahti, Timo Laaksonen, kapellimestari Outi Ollila, Martti Paavilainen, Olli Paavilainen

 

Sivun valokuvat:
Pirkko Kolehmainen

Maitomies Tevje perheineen

Muut uutiset