Ajankohtaista

Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus talvella 2024

Menestyksekkään teatterikesän jälkeen Paimion Teatteri suuntaa katseet tulevaan talviteatteriin, jolloin päästään ratakiskot nitisten murhamysteerin äärelle. Idän pikajunan ohjaksiin saadaan ohjaaja ja teatteripedagogi Marja Vuori. Avoin casting-tilaisuus järjestetään Vistan Näyttämöllä 25-26.8.

Idän pikajunan arvoitus on kirjallisuuden tunnetuimpia etsivätarinoita

Tilaisuutta tuoda tämä suljettu murhamysteeri näyttämölle on odotettu, ei vähimmiten ohjaajan toimesta. Paimion teatterin produktio tulee olemaan Agatha Christien alkuperäistekstille uskollinen näytelmä, jonka eteen dekkarikirjailijan fanit voivat syventyä sekä uudet tuttavuudet odottaa jännittyneenä murhaajan identiteettiä.

Mikä Idän pikajunan arvoituksessa on sitten niin erityistä muihin belgialaisetsivän lukuisiin seikkailuihin verrattuna?

Sen loppuratkaisuhan on Christielle historiallinen, mutta miksi itse etsiväkin joutuu kyseenalaistamaan ratkaisunsa rikokseen?

Tässä kysymykset, jotka saivat ohjaajan innostumaan tarinan näyttämölle tuomisesta. Sen lisäksi maailman kuulu idän pikajuna, joka matkallaan Istanbulista Calais’hin joutuu lumivyöryn saartamaksi pakkaseen, kyydissään mitä mielenkiintoisempia hahmoja. Synkkä tilanne tietysti pahenee, kun yksi joukosta murhataan. Kuka on murhaaja ja kuka on hänen seuraava uhrinsa?

Matkustajien onneksi junassa matkaa myös maailmankuulu etsivä Hercule Poirot. Onnistuuko hän selvittämään murhaajan identiteetin ajoissa? Värjäytyvätkö pikajunan ylelliset samettiverhot ja ikkunoista sisään pyryttävä lumi täysin veriseksi? Vai onko väkivallan teot saaneet alkunsa jo niin kauan sitten, ettei kukaan pääse junasta viattomana? Tässä kauhua ja jännitystä aina tutkineelle teatteriohjaajalle aihetta innostua: verta, lunta ja samettia.

Jännityksen asiantuntija pikajunan ohjaksiin

Marja Vuori on nuori teatteriohjaaja ja teatteripedagogi, joka on ehtinyt luoda uraa niin Pohjanmaalla kuin Etelä-Suomessakin, osallistuttuaan myös muutamiin produktioihin Lontoossa teatteriopintojensa seurauksena. Vuori tutki teatterikandidaatin lopputyössään juuri kauhun ja jännityksen soveltuvuutta näyttämölle, pitäen tämän inspiraationsa lähteenä niin maisterintutkintoansa kuin ohjaustöitään tehdessään.

Vuoren erikoisalaa on kuitenkin ryhmätyöskentely, jossa jokainen ryhmän jäsen on oleellinen näytelmän onnistumiselle. Teatterissa onnistutaan joko yhdessä tai hävitään yksinään, sen tekemistä voi täten verrata joukkueurheiluun. Ohjaajan tehtävänä on tällöin huomata ”joukkueensa” vahvuudet ja viedä ne niin pitkälle kuin mahdollista – kaikkien yksilöllisiä taitoja kunnioittaen, mutta koko ryhmää kuunnellen.

”Parhaita näytelmiä ovat ne, jotka näyttävät työryhmiltään. Parhaita työryhmiä ovat ne, jotka näyttävät näytelmiltään. Idän pikajunan arvoitusta tehdessä jokainen työryhmän jäsen pääsee ja joutuu antamaan itsestään, kuitenkin hauskaa pitäen sekä työryhmän ja ohjaajan tukemana.”

Hyppää mukaan idän pikajunan kyytiin ja teatterin toimintaan

Idän pikajunan arvoitus -esityksen avoin castingtilaisuus pidetään perjantaina ja lauantaina 25- 26.8. Vistan Näyttämöllä (pe klo 18-21, la klo 10-15). Esityksessä on 12 roolia (kaikki aikuisia) ja esityksessä ei ole lauluosuuksia. Näyttelijöiden lisäksi teatteri toivottaa tervetulleeksi mukaan toimintaan kaikki lavaste-, tarpeisto-, buffet- ja parkkitalkoiluista kiinnostuneet. Voitte ilmoittautua mukaan talkoolistoille osoitteeseen info@paimionteatteri.fi.

Talviteatterin castingin lisäksi teatterilla tapahtuu muutakin!

Maanantaina 21.8. aloittaa 2. – 9. luokkalaisille suunnatut näytelmäkerhot, sunnuntaina 3.9. klo 17 on kesän 2024 Finlanders-musikaalin Oikeesti casting ja loppusyksyllä startataan vielä kevään 2024 lasten ja nuorten produktio (tarkemmat tiedot ilmoitetaan teatterin kotisivuilla ja somessa syksyn aikana).

Muut uutiset