Aikaisemmat näytelmät

Aalto Paimiossa (1998)

Aalto Paimiossa (1998)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pekka Saaristo
Lavastuksen suunnittelu: Kari Laakkonen
Puvustus: Marjo Kallio
Maskeerauksen konsultointi: Maija Kanto
Musiikki: Mika A. Koskinen
Musiikin sovitus: Outi Ollila
Orkesterin johto: Outi Ollila
Orkesteri: Paimion kesäteatterin orkesteri
Koreografia: Arto Tuominen
Äänisuunnittelu: J. Sergio Väntänen

Aalto Paimiossa oli mukana myös virallisessa kansainvälisessä Alvar Aallon juhlavuoden kokonaisuudessa. Parantolan kotikaupungissa koko vuoden teemana oli Aalto Paimiossa.
Parantolan rakentamisen näyttämöllä näki maestron juhlavuonna runsaat 5000 katsojaa, joukossa arkkitehtejä, kulttuuriväkeä, Aallon ihailijoita ja ystäviä.

Teatteri sai ensimmäisen kerran olemassaolonsa aikana näytelmän toteuttamiseen avustusta, jota myönsivät opetusministeriö ja Paimion kaupunki.
Myös Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi Paimion kesäteatterin 15 000 markan taidepalkinnolla 20 vuoden laadukkaasta työstä – erityisesti Aalto Paimiossa -näytelmän tuottamisesta.
Luovutustilaisuudessa teatterilaiset arvelivat käyttävänsä osan summasta nuorisotoimintaan ja osan kaikkien kaupunkilaisten iloksi.

Molemmat ovat toteutumassa, sillä nuorisoteatteri toimii täysillä ja kaupunkilaiset ovat saaneet kuultavakseen tunnin mittaisen CD -musiikkikoosteen “Täydellä sydämellä” menneiden vuosien parhaista paloista.

Kritiikin huomioita:
– Paimiossa tehdään nyt vahvaa kesäteatteria, tai teatteria ylipäätään.
– Teatteri on jälleen kerran osoittamassa olevansa ensimmäisten kesäteattereiden joukossa, mitä tulee osaavuuteen. Paimiossa ei sorruta mihinkään hutaisten tehtyyn puskateatteriin.
– Aalto Paimiossa näyttää kaapin paikan monessakin mielessä.
Ennen muuta se menestyy laatunsa ja sisältönsä vuoksi.

 


…No niin, katsotaanpa nyt näistä skisseistä…
Uuden ajan rohkea nuori arkkitehti Alvar Aalto (Hannu Tonteri) ja funktionalististen parantolapiirustuksien ensimmäiset viivat. Vierellä Alvarin henkinen tuki ja turva, vaimo, äiti ja rakastajatar Aino Marsio-Aalto (Hanna Suomi)


Ainon ja Alvarin vas. (Hanna Suomi ja Hannu Tonteri) ruotsalaiset vieraat Viola ja Sven Markelius (Anne-Maija Mulari ja Gerhard Gilbert) tutustuvat näytelmässä ensimmäistä kertaa “ihanan alkukantaiseen” paimiolaiseen maalaismiljööhön. Aaltojen mukana myös tytär Mossi (Tarleena Laaksonen) ja sylivauva Veikko.


Pekolan sisarusten Saiman ja Yrjön, vas. (Riitta Rantanen ja Timo Roos) pihamaa on ensimmäisen näytöksen keskeinen tapahtumapaikka. Nurmen Arttu, keskellä (Reijo Siro) ja Yrjölle kaupattavaksi tuotu hevonen tuovat oman lisänsä tilanteisiin, kun Aaltojen ruotsalaiset vieraat tulevat ensimmäisen kerran tutustumaan parantolan työmaahan.
Aino Marsio-Aalto (Hanna Suomi) sylissään Veikko-poika ja edessään Mossi-tytär (Tarleena Laaksonen), Alvar Aalto (Hannu Tonteri), Sven Markelius (Gerhard Gilbert) ja Viola Markelius (Anna-Maija Mulari) tutustuvat samalla matkalla myös paimiolaiseen maalaiskylään, jonka asukkaat saavat hienoista ulkolaisista ihmisistä ja heidän rennosta menostaan runsain mitoin ihmettelyn aihetta.


“Voi hyvä hevone, et taira sääkä mua auttaa! …kui tää on nii vaikkia…kuuntele ny…kuuntelek sää!… Ihmiselo kestää hetken vaan… sammuu usein…sammuuks ihmiselo? Juapo sammuva… Ei, kyl voi sano, et sammuu…ku kynttilä, jos käy niinku Mairen kävi…”
Saariston Helvi (Merita Entonen) puhelee saunan nurkalle kytketylle hevoselle, miettiessään muistorunoa ystävälleen Hurmeen Mairelle, joka on kuollut tuberkuloosiin.


Hevosmies Arttu Nurmi (Reijo Siro) on taltuttanut hakatun ja säikyn hevosen. Preitilän väkeä lähdössä liirumeihin Perkonojan keinulle: Artun takana Saariston Helvi (Merita Entonen), istumassa Jalosen Arvo (Teuvo Hauru) ja Mantu Wesslin (Eeva Salminen), rattaisiin nojaamassa Nurmen Paavo (Olli Paavilainen) sekä kylän tyttöjä ja poikia parhaimpiinsa pukeutuneina.


Aaltojen nuori perhe alkukesän idyllissä Preitilän nummella. Alvar (Hannu Tonteri), Aino (Hanna Suomi) sylissään Veikko-poika ja tytär Mossi (Tarleena Laaksonen).

 

Sivun valokuvat:
Kenneth Strömberg

Muut uutiset

8034 katsojaa, Oikeesti!

Viimeisen Finlanders-musikaali Oikeesti -esityksen jälkeen paljastettiin tämän kesäkauden kokonaiskatsojamäärä ja tänä kesänä kesäteatteriimme löysi tiensä

Lue lisää »